Главное меню
 
 
Погода в Павлограде
GISMETEO: Погода по г.Павлоград
 
 
Дата / Время
 
 
 
Податкова адміністрація
 
 
Реклама

 
 
Свята України
 
 
Ботулізм. Причини, симптоми, профілактика

За даними «Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» в 2018 році в Україні зареєстровано 117 випадків ботулізму, внаслідок яких постраждало 168 людей, 8 із них померли. Випадки ботулізму були зареєстровані майже у всіх регіонах України.

В 2017 році було зареєстровано 62 випадки захворювання на ботулізм, 9 із них закінчились летально.

В Дніпропетровській області в 2018 році також реєструвались випадки захворювання на ботулізм: всього зареєстровано -16 випадків, 25 - постраждалих, в т.ч серед дітей - 1, летальний випадок - 1, серед дітей - 1.

В м. Павлограді протягом останніх 3-х років захворюваність на ботулізм реєструвалась лише в 2017 році - 1 випадок, причина захворювання - вживання в’яленої риби домашнього приготування.

Ботулізм - це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків;можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Причини ботулізму

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались не належним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими.

Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також, ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберіганні продукту.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).
Чим важче захворювання, тим коротше інкубаційний період:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.

Профілактика ботулізму

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м'ясних та грибних консерв;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та, або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.


Лікар із загальної гігієни відділення
організації санітарно-гігієнічних досліджень
Людмила Іванівна Старішко


Похожие новости:

 
 
Сервис
 
 
Реклама

 
 
Программа ТВ
Программа ТВ
 
  
 
Добро пожаловать,
Пользователь:

Пароль:




Запомнить

[ ]
 
 
Внимание!
Редакция не несет ответственности за информацию, размещенную в блогах и в комментариях посетителей сайта. Комментарии не должны нарушать законодательство Украины и общепринятые морали.
 
 
Голосование

Доверяете ли вы информации о медицинских препаратах, размещенной в Интернете?



Да, безоговорочно доверяю

Нет, я больше доверяю своему доктору

Доверяю, но после подтверждения информации несколькими источниками

Доверяю после того, как прочитаю отзывы других о препарате на форумах