Главное меню
 
 
Погода в Павлограде
GISMETEO: Погода по г.Павлоград
 
 
Дата / Время
 
 
 
Податкова адміністрація
 
 
Реклама

 
 
Свята України
17 квітня
Всесвітній день боротьби з гемофілією
День пожежної охорони
18 квітня
Міжнародний день пам’яток та історичних місць
20 квітня
Український день навколишнього середовища
21 квітня
Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності
Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя)
22 квітня
Міжнародний день Землі
23 квітня
Всесвітній день книг і авторського права
Всеукраїнський день психолога
24 квітня
Міжнародний день секретаря
Міжнародний день солідарності молоді
25 квітня
Всесвітній день боротьби проти малярії
Міжнародний день ДНК
26 квітня
Міжнародний день інтелектуальної власності
Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф
Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу
27 квітня
Закінчення Великого посту
28 квітня
Пасха Христова - Великдень

Всесвітній день охорони праці
Всесвітній день поріднених міст
29 квітня
День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї
Міжнародний день танцю
30 квітня
День прикордонника
Міжнародний день джазу
1 травня
Свято Весни і Праці
2 травня
Всесвітній день тунця
3 травня
Всесвітній день свободи преси
День Сонця
День кондитера
4 травня
Міжнародний день пожежників
5 травня
Всесвітній день акушерки
Міжнародний день боротьби за права інвалідів
6 травня
Міжнародний день без дієт
7 травня
День радіо
Радониця
 
 
Ботулізм. Причини, симптоми, профілактика

За даними «Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» в 2018 році в Україні зареєстровано 117 випадків ботулізму, внаслідок яких постраждало 168 людей, 8 із них померли. Випадки ботулізму були зареєстровані майже у всіх регіонах України.

В 2017 році було зареєстровано 62 випадки захворювання на ботулізм, 9 із них закінчились летально.

В Дніпропетровській області в 2018 році також реєструвались випадки захворювання на ботулізм: всього зареєстровано -16 випадків, 25 - постраждалих, в т.ч серед дітей - 1, летальний випадок - 1, серед дітей - 1.

В м. Павлограді протягом останніх 3-х років захворюваність на ботулізм реєструвалась лише в 2017 році - 1 випадок, причина захворювання - вживання в’яленої риби домашнього приготування.

Ботулізм - це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків;можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Причини ботулізму

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались не належним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими.

Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також, ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберіганні продукту.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).
Чим важче захворювання, тим коротше інкубаційний період:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.

Профілактика ботулізму

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м'ясних та грибних консерв;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та, або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.


Лікар із загальної гігієни відділення
організації санітарно-гігієнічних досліджень
Людмила Іванівна Старішко


Похожие новости:

 
 
Сервис
 
 
Реклама

 
 
Программа ТВ
Программа ТВ
 
  
 
Добро пожаловать,
Пользователь:

Пароль:




Запомнить

[ ]
 
 
Внимание!
Редакция не несет ответственности за информацию, размещенную в блогах и в комментариях посетителей сайта. Комментарии не должны нарушать законодательство Украины и общепринятые морали.
 
 
Голосование

Доверяете ли вы информации о медицинских препаратах, размещенной в Интернете?



Да, безоговорочно доверяю

Нет, я больше доверяю своему доктору

Доверяю, но после подтверждения информации несколькими источниками

Доверяю после того, как прочитаю отзывы других о препарате на форумах